Svenska träbåtar

Om boken Om oss Kontakt Siduppslag Ordlista Länkar
Micky

Ett unikt båtarv

Det finns ovanligt gott om vackra gamla träbåtar i Sverige. De flesta bär spår av många decenniers användning - det är en del av charmen - och de används fortfarande flitigt och sprider sin doft av nyfernissat trä längs bryggorna runtom i landet. Många drömmer om att äga en träbåt, men vad innebär det egentligen? Hur mycket är romantik och hur mycket är hårt arbete?

Svenska träbåtar är en bok för alla som skulle vilja ha en träbåt, som nyligen skaffat en eller som haft båt en tid och vill veta mer. Den beskriver, klassificerar och illustrerar de vanligaste typerna av både segelbåtar och motorbåtar i trä — från smäckra skärgårdskryssare till eleganta salongsbåtar och pampiga motorkryssare - berättar om klubbliv och konstruktörer samt inte minst: om hur man tar hand om sin båt höst, vinter och vår.

Förord

När man står där som stolt ägare till sin första träbåt, full av entusiastiska planer, upptäcker man att det inte följde med någon manual. Hur gör man? Vad är det för båt man tagit sig an egentligen? Som nybliven träbåtsägare är det mycket man undrar över och det är svårt att veta vart man ska vända sig för att få hjälp och råd.

Vi har försökt skriva den bok vi själva saknade när vi skaffade träbåtar. Svenska träbåtar är tänkt att fungera som stöd och inspiration för alla som är på väg in i träbåtsvärlden eller som haft båt en tid och vill veta mer. Vår ambition har inte varit att redovisa alla svenska båttyper eller att skriva en instruktionsbok om hur man renoverar sin träbåt. Inte heller berättar vi allt om träbåtarnas historia. Sådana böcker finns redan. Däremot vill vi skingra en del av de frågor man ställs inför som träbåtsägare och ge en introduktion till träbåtslivet i Sverige. Helt enkelt göra det enklare, roligare och mer givande att äga träbåt.

Vi hoppas att den här jordnära boken ska förta en del av de krav man kan känna efter att ha sett polerade uppvisningsbåtar på bilder och på festivaler. Det behöver inte vara svårt och betungande att ha en träbåt. Det ska tvärtom vara roligt och en båt ska kunna användas. Patina är vackert.


Patrik Lindén, skribent
Andreas Millde, båtbyggare
Jocke Petterson, formgivare och illustratör
Tobias Regell, fotograf


Tillbaka till startsidan. Kontakt: